STÖD NY BOK OM PETERSVIK

 
 

Det var vid sekelskiftet 1900 under sommarens magiska ljusa nätter som de norrländska sommarvillorna hade sin blomstring. Vid havet i Petersvik utanför Sundsvall uppförde några av de kända familjerna sina sommarhus med parkliknande trädgårdar. Villorna blev en pendang i trä till den pampiga stadskärnan, Stenstaden.

Sundsvall var en flödande smältdegel i det norrländska kustlandet, medelpunkt för världens sågverksindustri. Hit sökte sig till och med utländska kungligheter för att lära mer om skogens guld och ta del av de sjudande intrycken. Här lades en grund till 1900-talets ekonomiska välstånd i Sverige.

Till den svunna träpatronepoken

Boken tar oss med till den svunna träpatronepoken och familjerna i Petersvik. I centrum för berättelsen står släkten Cornell med kulturpersoner i flera generationer. Konsthistorikern Henrik Cornell (1890–1981) utforskade medeltidens kyrkoarkitektur och blev expert på Carl Milles, men bedrev också hemliga regeringsuppdrag i Tyskland under andra världskriget. Han tillbringade alltid somrarna på det rosendoftande Kaptensudden.

Familjearkiven berättar

Familjearkiven berättar i lågande brev om äktenskapet mellan Henrik Cornell och hans första hustru Ingegerd Henschen, själv känd textilhistoriker, och den nya spirande och senare livslånga kärleken till studentväninnan från Uppsala, konsthistorikern Anna-Stina Julin. I senare generationer finner vi arkitekturprofessorn Elias Cornell, förlagsredaktören Jan Cornell och regissören Jonas Cornell, kanske mest känd för filmerna om Jönssonligan.

Affärsmän och konstnärer

I utblickar möter vi ett Petersvik befolkat av dynamiska affärspersonligheter och konstnärsmänniskor: den norskfödde träpatronen Carsten T. Jacobsen på Solbacken, storbyggmästaren ”Bygg-Olle” och hans hustru Clara Olsson samt deras son konstnären Carl Gunne, och bildhuggaren Harald Sörensen-Ringi som hade ateljé i Paris och om somrarna vid Alnösundet i Petersvik.

Rik koncentration av kulturhistoria

Petersvik har en uppseendeväckande rik koncentration av kulturhistoria, men hotas idag av utplåning – något som väckt stor uppmärksamhet över hela landet. De anrika villorna står inför hot om rivning och det natursköna strandområdet planeras att ersättas av en containerhamn och kombiterminal.

En berättelse om konsten, kärleken och livet 

Boken om Petersvik berättar inte om en förlorad värld, utan om ett kulturarv som bevarats och som ännu låter oss ta del av sina öden: en berättelse om konsten, kärleken och livet genom generationer.

Boken baseras på omfattande forskning i bland annat familjen Cornells arkiv i Krigsarkivet och är rikt illustrerad med många aldrig tidigare publicerade fotografier. Beräknat antal sidor: 350.

Mer om författaren

Författaren Nils Johan Tjärnlund  är född i Selånger 1978 och har skrivit flera böcker om Sundsvall, bland annat en arkitekturguide till Sundsvalls stenstad ( Staden som reste sig ur askan , Carlsson Bokförlag/Sundsvalls museum 2009). Han mottog 2014 utmärkelsen ”Årets byggnadsvårdare” från Svenska Byggnadsvårdsföreningen för sitt arbete med att sprida kunskap om Petersvik, bland annat genom Facebooksidan Rädda Petersvik undan rivning . Du finner hans hemsida här.STÖD BOKEN OM PETERSVIK!

Här kommer du att kunna stödja bokprojektet om Petersvik till förmånligt förskottspris.

Genom att betala endast 200 kronor i förskott sparar du cirka 180 kronor mot kommande pris i bokhandeln och får dessutom ditt namn tryckt som givare i boken!

Du kommer också att kunna stödja bokprojektet med högre belopp och bidra till förverkligandet av en verkligt praktfull bok – samtidigt som du erhåller olika exklusiva förmåner. 

Mer om detta kommer att publiceras här på sidan senare under  år 2017.