EN GRÖN VISION FÖR NYA BOSTÄDER OCH JOBB

 
 

Sundsvall har i Petersvik chansen att skapa en attraktiv stadsdel och ett välbesökt friluftsområde som både är till gagn för dagens och framtidens invånare.

Idag ser vi en trend världen över att försöka återta gammal industrimark och att värna naturskönheten i hamnstäderna. Även Sundsvalls nya stadsdel Norra kajen är ett led i en sådan ambition. Gamla industritomter ger plats för nya bostäder och närhet till vattnet. Korsta-Petersvik är det närmaste frilufts- och motionsområdet för de nya invånarna på Norra kajen – bara tio minuters cykelväg bort.

Historisk promenad genom 2000 år

I Korsta-Petersvik kan barn och vuxna uppleva en historisk promenad genom 2000 år från järnåldern till båtsmän, träpatroner, trädgårdskullor och konstnärer, lära sig om både djur och växter, se genuint lantliv och samtidigt bada i havet, leka och idrotta – allt inom en enda sammanhängande yta.

Framtidens träarkitektur och design

Korsta-Petersvik ger plats för nya bostäder, äldreboende, förskola, småföretagande och jobbskapande verksamheter, inte minst i symbios med länets skogsindustri. Framtidens träarkitektur, gröna byggande och design av cellulosabaserade textilier och produkter är en tänkbar inriktning.

Historisk turism och hantverksby

De bevarade villorna ger flera möjligheter, bland annat historisk turism med museum, visningar, restauranger, kafé, gårdsbutiker och festlokaler. I en nyanlagd hantverksby ges utbildningar i byggnadsvård och hantverksyrken. Träarkitekturen i Petersvik och stenarkitekturen i Sundsvalls stenstad utgör tillsammans en unik bebyggelsemiljö från det sena 1800-talet och hit kan människor komma från olika länder för att lära sig mer om hur man kan vårda och utveckla liknande kulturmiljöer.

Vägval inför framtiden

För en bråkdel av Logistikparkens kostnader kan Korsta-Petersvik utvecklas med friluftsliv, turism, nya bostäder och bli ett centrum för framtidens gröna byggande med bas i Västernorrlands skogsindustri. Så formar man det hållbara Sundsvall med bibehållet kulturarv, nya affärsidéer, nya jobb och en bättre boendemiljö.

LÄS MER OM VISIONEN HÄR

Här kan du läsa mer i detalj om hur Petersvik kan utvecklas till en grön stadsdel för alla – för framtidens jobb och välstånd. Tänk på att det handlar om exempel på verksamheter och platser för att demonstrera möjligheterna i Petersvik, inte om hur det måste bli. Men alla förslag är fullt genomförbara.


PETERSVIK – CENTRUM FÖR GRÖNT BYGGANDE

En förening av tradition och innovation i trä

Skogen är råvaran. Västernorrlands bas är skogsindustrin. Strävan är att i allt högre grad raffinera och förädla skogsprodukter i regionen: förpackningar, textilier, kläder, möbler och byggnader – möjligheterna är stora för att skapa morgondagens företag och välstånd och de nya jobben.

Designföretag

I Petersvik samlas designföretag inom framtidens träarkitektur. Närheten till Tunadals sågverk och en stor aktör som SCA Forest gör det intressant att utveckla Petersvik till en modellstadsdel för grönt byggande – med omsorg om såväl den historiska träarkitekturen som nästa generations byggnadskonst. Målet är att utveckla det hållbara byggandet och finna ny, tilltalande formgivning av såväl hela hus som dess inredning och inventarier – allt med skogsråvaran som bas.

Hantverksby

I hantverksbyn ges utbildningar och seminarier. Hit kommer människor från världens alla hörn för att lära sig hantverket inom byggteknik och konsten att restaurera och sköta om historiska träbyggnader – men också för att se och inspireras av koncept för framtidens hållbara byggande.

Inom byggnadskonsten ökar intresset för sekelskiftet 1900 och äldre epoker. I Sundsvall finns Stenstaden – en av norra Europas bäst bevarade stadskärnor från 1890-talet – och det kulturhistoriska området Petersvik där stadens framgångsrika träpatroner levde och verkade.

Tillsammans är dessa båda kulturmiljöer en attraktiv kombination för att både på bredden och djupet utforska metoder och funktioner som gör det möjligt att vårda och utveckla det bebyggelsehistoriska arvet i framtiden.

STRANDPROMENAD

Hela vägen från Stenstan förbi Norra kajen, Ortviken och Granbacken kan man promenera, jogga, springa och cykla längs en sammanhållen strandpromenad. Gångstråket följer terrängen och går så nära vattnet som möjligt – på vissa passager utmed flytbryggor. På regelbundna avstånd finns sittbänkar där man kan slå sig ned och njuta av utsikten och den rofyllda miljön.

IDROTT OCH FRILUFTSLIV

Petersvik är det sista grönområdet vid Sundsvallsfjärden och ger ypperliga möjligheter för rekreerande idrott och friluftsliv, som exempelvis promenader, jogging, löpning, orientering, skidåkning på vintern. Väster om Tomtebo finns planer för strandvolleyboll, badminton och olika spontanidrotter. Vid Granli finns fotbollsplan och tennisplan. Petersvik är en satsning på ett hälsosammare och friskare Sundsvall.

NYTT LIV TILL SJÖFARTEN
Kajen vid den gamla trädgårdsmästarbostaden görs iordning som en hållplats för de regelbundna båtturer som trafikerar Karlsvik, Tjuvholmen och Inre hamnen. Det är härliga utflykter för turister, men också för Sundsvallsbor som kan packa en matsäck och åka ut till Tjuvholmen och Petersvik på picknick. Vill man inte ha med sig egen picknick finns både restauranger och kaféer i Petersvik – och förstås ombord på fartygen.

 
 

NYA BOSTÄDER

På de avrivna tomterna i Petersvik ges plats för nybyggda bostäder uppförda med ambition att förena Sundsvalls historia inom träindustri med tradition och innovation. Längst upp längs Sommarstigarna och norr om Grankulla ges möjlighet att uppföra flerbostadshus i maximalt 3 våningar för att bibehålla omsorgen om naturen och de kulturhistoriska värden som finns i Petersvik.

ÄLDREBOENDE OCH FÖRSKOLA

Mitt i rekreationsområdet, vid anrika havsbadet Tomtebo, byggs nytt äldreboende och förskola med havet i sikte och skog utanför knuten. Det natursköna läget med närheten till centrum skapar en trygg och hälsosam miljö både för våra äldre och för våra allra minsta.

ECO LIVING HOTEL – EKOLOGISKT HOTELL I TRÄ

På tomten väster om Kaptensudden uppförs ett ekologiskt hotell i trä med restaurang med enastående vy över fjärden och sundet. Där lagas också maten till äldreboendet och förskolan, och till serveringen i Kaptensuddens trädgård. Hotellet ligger mitt i området, men ändå diskret placerat.

VILLA KAPTENSUDDEN – MUSEUM OCH SOMMARKAFÉ

Villa Kaptensudden görs tillgängligt som besöksmål med utställningar om Sundsvalls historia, släkten Cornell och konst och kultur. I den parkliknande trädgården finns en sommarservering. Man kan också abonnera parken och trädgården för bröllop, födelsedagar, konferenser och andra speciella evenemang. Mat och dryck levereras från det intilliggande hotellet – detta för att minimera ingreppen i den q-märkta miljön.

REKONSTRUKTION AV VILLA SKOGSHYDDAN – BARNENS SAGOVÄRLD

Som ett byggnadsvårdsprojekt och del av hantverksutbildningar rekonstrueras Villa Skogshyddan från 1892.

Här kan både vuxna barn och barnsliga vuxna träffa karaktärerna från Sundsvallsförfattaren Pija Lindenbaums sagor: Gittan, Lill-Zlatan, Kenta, Åke och hans mamma, Älgbrorsorna och alla de andra.

VILLA THUREBO – STENUGNSBAGERI OCH GÅRSDBUTIK

I bageriet bakas olika sorters bröd utifrån gamla traditioner och nya influenser. Ett signum är att använda de smaker som stämmer med skördetiden. Gårdsbutiken leverar närproducerade varor från Medelpad – varav en del grönsaker och frukt är lokalt odlade i Petersvik. Glöm inte att köpa med några flaskor av den prisbelönta äppelmusten.

KOLONILOTTER

Med ett antal kolonilotter i området ger man Sundsvallsbor möjlighet att både odla för eget bruk och förse restauranglivet i Petersvik med lokalproducerade råvaror.

TRÄDGÅRDSMÄSTERIET – RESTAURANG OCH VÄXTHUS

I den gamla trädgårdsmästarbostaden med direkt läge intill vattnet och den gamla ångbåtsbryggan ligger Petersviks populära restaurang med skärgårdsmeny, lokala ölsorter och väl utvalda viner. I växthusen kan man köpa blommor, krukväxter och en rad olika tillbehör för trädgården – varav en hel del med inspiration från äldre tiders trädgårdskonst.

 

VILLA GRANLI – PENSIONAT OCH FESTVÅNING

Villa Granli är det omtyckta pensionatet i sekelskiftesstil – bo en natt eller flera veckor till attraktiva priser i den rogivande miljön. Hyr festvåningen för större sällskap vid födelsedagar, dop eller bröllop, eller för föreningsaktiviteter.